Způsob jak dostat do Matýska nějakou potravinu je udělat z ní krémovou polévku, do které si dává krutónky. Baby žampión mu dávám pouze jeden, aby jej alespoň ochutnal, jinak krém z hlívy mu moc chutná. Díky této polévce do něj dostanu dávku hlívy ústřičné, která je moc dobrá nejen na posílení imunity.
Pro 4 osoby:
- 150 g baby žampiónů
- 1 malá šalotka nakrájená na kostičky
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- lžíce čerstvého tymiánu
- 300 g hlívy ústřičné nakrájené na proužky
- cca 1 litr vývaru
- kapku veganské smetany (nemusí být)
- čerstvé bylinky na ozdobu (čersvý tymián, řeřicha)
- řepkový olej, olivový olej
Baby žampióny dáme péct do trouby na pečící papír s kapkou řepkového oleje a soli. Pečeme do zlatova na 180 stupňů 15 až 20 minut. V hrnci orestujeme šalotku, jakmile změkne, tak přidáme rozdrcený česnek a ještě asi minutu opékáme. Přidáme hlívu, tymián a po chvilce část vývaru a vaříme cca 20 minut. Po té vložíme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Podle potřeby naředíme dalším vývarem, osolíme. Můžeme doředit také veganskou smetanou, ale není to úplně nutné, polévka je i tak krásně krémová. Nakonec do polévky vložíme opečené baby žampióny a jen krátce prohřejeme. Při servírování polévku zakápneme olivovým olejem a ozdobíme čerstvým mladým tymiánem a řeřichou.