Když jsem čekala Prokůpka, tak jsem celé těhotenství nemohla cítit ani vidět kokos. Byli jsme zrovna na Mauríciu, kde byl na pláži úžasný kokosový bar s čerstvými kokosovými ořechy a já jsem si nemohla ani cucnout. Bylo mi z něj hrozně špatně a tento stav přetrvával ještě nějakou dobu po porodu. Zatímco teď, když budeme mít Kristinku, mám na kokos obrovskou chuť. Proto jsem tyto kuličky nazvala „Kristinka“ a doufám, že až tu bude s námi, tak jí budou také moc chutnat (samozřejmě bez rumu 🙂 ). Do kuliček jsem přidala trošku třtinového rumu s příchutí kávy, který jsme si dovezli z ostrova Maurícius a musím říct, že jsou s ním fakt BOMBA!
- 70 g kešu oříšků
- 50 g strouhaného kokosu v BIO kvalitě
- 10 g kvalitního kakaa
- 20 g kokosového oleje
- 60 g javorového sirupu
- 1 lžíce třtinového rumu
- kokos na obalování
Kešu oříšky vložíme do food procesoru a rozsekáme na jemné granulky, ne úplně na mouku. Přidáme ostatní přísady a spolu důkladně promixujeme. Hmotu můžeme nechat chvíli vychladit v lednici, aby se nám při tvarování podařilo udělat dokonalý kulatý tvar, protože hmota je jemná, ale není to nutné. Mě osobně se líbí, když jsou kuličky nepravidelné. Obalujeme ve strouhaném kokosu. Skladuji v lednici, ale před konzumací jsou lepší pokojové teploty. Jsou skvělé jako energetická svačinka i jako vánoční cukroví.