Tuto zálivku jsem se naučila na jednom kurzu vaření. Namáčí se do ní jarní vietnamské závitky, ale já ji používám často do studených nudlových salátů. Tato moje verze je trošku upravená, v originále je možná slanější. Nelekněte se hodně slané chuti. S rýžovými nebo skleněnými nudlemi, které jsou téměř bez chuti, chutná skvěle. Nejlepší je alespoň jeden den odleželá v lednici a vydrží tam několik dní.
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce thajské bazalky
- 1 lžíce koriandrových lístků
- 1 lžička čerstvě nastrohaného zázvoru
- 60 ml sojové omáčky ( já se sníženým obsahem soli)
- 75 ml sladké sojové omáčky Marks & Spencer
- 30 ml ústřicové omáčky Marks & Spencer
- 15 ml rybí omáčky
- 15 ml oleje z praženého sezamu
- šťáva z půlky limety
- 1 lžička javorové sirupu
Chilli papričku, thajskou bazalku a koriandr nasekáme velkým nožem na velmi drobounké kousíčka, cca velikost krystalového cukru. Po té všechny ingredience vložíme do větší zavařovací sklenice, uzavřeme a pořádně protřepeme. Pokud možno, tak necháme v lednici uležet do druhého dne.